Haberlerin devamı

ETBİR geleneksel iftar yemeği

ET SEKTÖRÜNÜ BULUŞTURDU

ETBİR'in artık geleneksel hale gelen iftar yemeği 25 Haziran'da düzenlendi. Günaydın Restoran Maçka'da yapılan iftar yemeğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İstanbul İl Müdürü Hamit Aygül, İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin, ETBİR üyeleri, kırmızı et firmaları ve sektöre makine ekipman tedarikçi sağlayan firmaların temsilcileri katıldılar.

 

Yemek sonrasında ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, İl Müdürü Hamit Aygül ve ETBİR Basın Sözcüsü Cüneyt Asan birer konuşma yaptılar. Konuklara hoş geldiniz konuşması yapan Mustafa Bılıkçı, et sektörünün güncel durumu, arz ve tüketim sorunlarına da değindi. Yıl boyu artan et fiyatlarının Ramazan ayında da artışı sürdürdüğünü belirten Bılıkçı, bu fiyatların et tüketimini azalttığını vurguladı. Ette fiyatı düşürmek için verimliliği arttırmak gerektiğini bir kez daha ifade eden Bılıkçı süt ırkı holştayn yerine kombine ırk olan simmental ile hem et hem süt verimliliğini artırmanın ülkemiz için en yararlı çözüm olduğunun altını çizdi. İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ise aile çiftçiliğinden hiçbir zaman vazgeçilmemesi gerektiğini belirterek, bunun desteklenmesinin hayvancılığın devamlılığını sağlayacak önemli unsurlardan olduğunu sözlerine ekledi. ETBİR Yönetim Kurulu üyesi ve basın sözcüsü Cüneyt Asan da konuklara hitabında kasaplığın artık saygın bir meslek haline geldiğini belirterek, bu konuda dönüm noktasının 'steak house'ların açılması olduğunu ifade etti. Asan, hem satış hem restoran işlevinin bir arada olduğu bu sunum şeklinin bakış açısını ve hizmet kalitesini değiştirdiğini belirtti.

 


 


ETBİR'den Somali'ye destek

Görüşmede kendileri değil ETBİR mensupları adına bu yardımı ilettiklerini belirten Ahmet Yücesan; "Özellikle Ramazan ayında kamuoyunda oluşan Afrika'yla ilgili hassasiyeti biz de gözlemliyoruz. Üyelerimizin de katkılarıyla Somali'ye destek vermek istedik " dedi. Görüşmede Ahmet Güzel, Kızılay'ın Somali'ye İnsani Yardım kampanyası kapsamında yaptığı yardım organizasyonu hakkında bilgi verdi. Marmara Bölgesi'ndeki on ilin ayni yardımlarının Lojistik Merkezi'nde toplandığını ve ikinci geminin bu hafta yola çıkacağını söyleyen Güzel, Mogadişu'da Türk ekipleri ve yardımlarının coşkuyla karşılandığını belirtti. Vatandaşların gönülden yardımlarını kolilerle merkeze ulaştırdıklarını söyleyen Güzel "Hatta merkezimizin bulunduğu semtteki küçük çocuklar harçlıklarını biriktirerek aldıkları gıda maddelerini koli yaparak bize getiriyorlar" dedi. Kızılay'ın ayrıca Kenya ve Sudan'da da sağlık hizmeti vermeye devam ettiğini belirten Ahmet Güzel, Türkiye'nin Somali'ye yardımda uluslararası alanda önde olduğunu ve devletin uzun vadede daha kalıcı çözümlerle Somali'ye destek olmayı hedeflediğini bildirdi. Organizasyona katılan üye firmalar; Metin Yalçındağ, Emin Hayvancılık, Sultan Et, Vahdet Et, Dört Mevsim, Bonfilet, Hacıdan Et, San Et, Erşan Et, Aydos Et, Özlem Et ve Yılmazlar Et. Ramazan içinde toplanmaya devam eden bağışlar, bayram öncesinde yine Kızılay'a teslim edilecek.

 


Et ve Et Ürünlerinde Sağlık ve Hijyen Semineri Yapıldı

Et ve et mamulleri üretim ve satışı yapılan işyerlerine yönelik Sağlık ve Hijyen Semineri ve Mesleki Eğitim Programı, İdris Güllüce Kültür Merkezi'nde yapıldı.Tuzla Belediyesi ve Et Üreticileri Birliği (ETBİR) işbirliği ile gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak; İ.Ü. Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi AnaBilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı, Vet. Dr. Can Demir, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan ve ETBİR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Albayrak katıldı.

Seminerin oturum başkanlığını Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Veteriner Hekim Ali Kemal Durgun yaptı. Eğitime bölge esnafının yanısıra, İstanbul genelindeki entegre et tesislerinin çalışanları katıldı.

 

Prof. Dr. Bülent Nazlı, mezbahanelerde "Kesim Hijyeni ve Zoonoz Hastalıklar ile Kırmızı Et Üretim Tesislerinde Hijyen Kuralları" konulu sunumunda; kesimhanelerde ve et işleme tesislerinde hijyen kurallarının önemini anlattı. Bir tesiste olması gereken uygulamaları sıralayarak, personelin sebep olabileceği ve önleyebileceği olumsuzlukları örnekledi.

 

Vet. Dr. Can Demir, tesislerde mikrobiyolojik kontaminasyon ve kırmızı et ürünlerinin muhafaza şartlarından söz ettiği konuşmasında; virüs ve bakteriler hakkında bilgi verirken, işyerlerinde en çok görülen bakterinin küf olduğunu belirtti. Son yıllarda özellikle çocuklarda ve yaşlılarda böbrek rahatsızlıklarının arttığını ifade eden Demir, çalışanlara sorumluluklarını bir kez daha hatırlattı. Çiğ ve az pişmiş gıdalarda çapraz bulaşmanın enfeksiyonların başlıca nedeni olduğunu belirterek; işletmelerin personel eğitimlerini sık sık yenilerken duyarlılıklarını ve sorumluluklarını da güncellemeleri gerektiğine dikkat çekti.

 

Vet. Dr. Ahmet Yücesan, "Kırmızı Et sanayinde Veteriner Hekimlerin Etkinliği ve AB Mevzuatına göre Veteriner Hekimlik" konulu sunumunda kombinaların durumu hakkında sayısal veriler verdi. Özellikle etin saklama koşullarına değinen Yücesan, kesimden sonra soğutmanın önemine değinerek, ülkemizde soğutma konusunun en önemli eksiklik olduğunu belirtti. 3. sınıf kesimhane yani belediye mezbahalarının koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini hatırlattı.

 

Mustafa Albayrak ise sanayici olarak Türkiye'de kırmızı et sanayinin kapasite durumu ve et temin koşullarına değindi. İthalat sürecinde Avrupa ülkelerindeki uygulamaları kıyaslama imkanı bulduklarını belirten Albayrak; halkın ithal etin sağlık koşullarıyla ilgili önyargılarının yersiz olduğunu ifade etti. Personel içi iş bölümü, soğutma ve yükleme konularında çok hassas davranıldığını belirterek "Teknik koşullarda olmasa da işi yapma biçimlerinde bizden daha dikkatli ve özenliler" dedi.

 

Programın sonunda Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Oktay konuşmacılara çiçek vererek belediye adına teşekkür etti. Organizasyonu düzenleyen Tuzla Belediyesi ve ETBİR de kurumları adına karşılıklı birer teşekkür plaketi sundu.

 

Tuzla Belediyesi'nin çeşitli işkollarında düzenlediği sağlık ve hijyen seminerleri kapsamında daha önce fırın ve pastanelerde sağlık ve hijyen eğitimi, berber ve kuaförlerde hijyen eğitimi düzenlemişti. Belediye ayrıca ilköğretim öğrencilerine yönelik "Sağlıklı Gıda Mutlu İnsan" isimli eğitim CD'si hazırlayarak, tüm ilköğretim okullarında veteriner hekimler nezaretinde gösterimler düzenleyerek hijyen eğitimini yaygınlaştırıyor.

 


Kırmızı Et Sektör Buluşması

Kırmızı et sektörünü bir araya getirmek amacıyla ETBİR Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen yemek organizasyonu 2 Mart'ta Byotell'de yapıldı. ETBIR üyelerinin yanısıra kırmızı et sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalarin davetli oldugu geceye yaklaşık 150 firmanin temsilcisi katıldı. Sektör paydaşları ve sivil toplum kuruluşlarının da ilgi gösterdigi geceye İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, Kayseri Ticaret Borsası Başkanıi Şaban Ünlü, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçivan, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ali Kopuz, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş, İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkani Engin Güner, Kasaplar Odası Başkani Bilgin Şahin, Setbir Başkan Yardımcısı Faruk Kayar ile sektöre tedarik sağlayan çok sayıda firmanın yetkilileri katıldılar.

 

ETBİR Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliğini yaptığı organizasyonun açılış konuşmasını yapan, Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan “ETBİR Yönetim Kurulu olarak 15 Ocak 2011’den itibaren devraldığı görevi bir bayrak yarışı olarak kabul ediyoruz. Sektörün çatı örgütü olmanın verdiği sorumlulukla, üyelerimizden ve sektörden aldığımız destekle faaliyetlerimizi kaldığı yerden devam ettirerek, sektöre faydalı çalışmalar yapma ilkemizi sürdüreceğiz.” dedi. Kurulduğu 1998 yılından bu yana ETBİR’e başkanlık yapanlara teşekkür eden Yücesan, son yıllarda yaşanan sektörel ve global krizlerin ardından ithalatın açılmasıyla, 2011 yılına yoğun bir gündemle girildiğini belirtti. “Üstlendiğimiz görevin sorumluluğuyla et sektörünün sorunlarının çözümü için üyelerimizin de desteği ve işbirliği ile önemli yollar kat edeceğimize inanıyorum” diyen Dr. Ahmet Yücesan, bu dönemde çalışma gruplarının tecrübesinden ve önerilerinden yararlanabileceğimiz tüm üyelere açık olacağını ve Birliğimiz için yapılacak her türlü faaliyeti tüm sektörle paylaşmak istediğini ifade etti.

Sektördeki son iki yıla dair gelişmeler ve dernek faaliyetleri hakkında sunumu ise Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Albayrak yaptı. Yaklaşık 2007 yılından itibaren iç yapısal sorunlarından kaynaklı krizlerle mücadele eden kırmızı et ve hayvancılık sektörünün, 2009’daki global krizin de etkisiyle bir dönüşüm geçirdiğini ifade eden Albayrak, bu süreçte pek çok firma sektörden çıkarken, 2010 yılı itibariyle tüketici fiyatlarına zirve yaptıran bir materyal sıkıntısı ve fiyat istikrarsızlığı süreci yaşandığını hatırlattı. Mustafa Albayrak, 2010 yılının ikinci yarısından itibaren açılan kasaplık canlı hayvan ve ardından taze karkas et ithalatıyla, geçici olarak ithalatın başladığını ifade ederek, kısa sürede besiciliğin normale dönmesi ve aynı maliyetlerle bir an önce kendi üretimimizi yapar hale gelmemiz gerektiğini belirtti. Albayrak, son dört yıla bakıldığında sektörde ancak şimdi kurulmaya başlayan istikrarın kalıcı olacağını düşündüğünü ve beklediğini sözlerine ekledi.
“Yapılan yatırımlarla gelecek sezonda ülkedeki besi hayvanımızın yeterliliğinde sürdürülebilirlik sağlanacağına, bu materyalin piyasaya sürülmesiyle sektörde istikrarın devam edeceğine inanıyoruz.” diyen başkan vekili, bunun için halihazırda yatırım yapılan besilik materyaller piyasaya sürülene dek fiyat dengesinin korunması özen gösterilmesi gerektiğini hatırlattı ve “Besilik canlı hayvan ithalatı iç piyasa kendine yeter hale gelene dek sıfır gümrük vergisiyle devam etmelidir” dedi.  Albayrak, sektörün gerçek sahiplerinin güç birliği içinde, ülkeye yeter sürdürülebilir üretimi sağlayacağı inancıyla katılımcılara teşekkür etti.
İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak da konuklara hitaben yaptığı konuşmasında kırmızı et sektörünün mensuplarıyla birarada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, aynı sektörün paydaşlarının birbirlerini tanıyarak, işbirliği halinde çalışmalarının sektörü güçlendirdiğini belirtti.
Konuklar arasında yer alan İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçivan da sektörün çatı örgütleri olarak işbirliğini sürdürmekten mutluluk duyacağını ifade ederken, gıda üretiminin üretim ve tüketimdeki önemine dikkat çekti.

 


Haberler